VDM Srl. Sign Up, Based on search frequency, updated monthly, To see how Wine-Searcher uses average pricing and professional wine critic scores on this page, Privacy Policy Sforzato di Valtellina (or Sfursat di Valtellina) is a DOCG appellation for … The whole bunches are laid out on straw mats in well-ventilated cellars (aided by the region's breva wind). but while most other passito styles are sweet, Sforzato is dry. Isolata su uno sperone roccioso è a guardia della città di Tirano da oltre 8 secoli. Lo Sforzato (o Sfursat) di Valtellina è il primo passito rosso secco italiano a potersi fregiare della DOCG, ottenuta nel 2003. Restez à jour sur nos nouveaux vignobles, nos offres exclusives et découvrez nos régions en vedette. For other DOCG wines refer to Valtellina Superiore and its subzones of Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella and Valgella. As is often the case in Italy a local name is used for a widely grown variety. Vino a Denominazione di Origine Controllata e Garantita - Approvato DOC con D.P.R. Valtellina’s … Dotted with vineyards lying along its clay and silicon terraces, this is Valtellina, an alpine valley in Lombardy where the task of winemaking is difficult and demanding. Vintage 2016. More than 50 ratings (2012 Vintage) This vintage rates better than any other year for this wine (2013 Vintage) Popular among Vivino users. Sforzato di Valtellina (or Sfursat di Valtellina) is a DOCG appellation for powerful red wine, based on the Nebbiolo grape variety, in Valtellina, ia district in the Lombardy region of northern Italy. This is mostly due to water evaporation, which concentrates the grapes' natural sugars. Like the Nebbiolo Valtellina Superiore, these grapes also come from nebbiolo vines in production since 2001, dried in the local tradition, through which 25% of the grape’s water weight is lost. About Food Match Carne, Formaggi, Primi. ITALIA – Proposta di modifica del disciplinare di produzione della denominazione di origine controllata dei vini Valtellina Rosso DOP o Rosso di Valtellina. Per il restante 10% è consentito l’utilizzo di altri tipi di vitigni tra cui: Pignola, Rossola, Prugnola (autoctoni) e Pinot nero, Merlot. SFORZATO di Valtellina DOCG. 38 Lo “Sforzato di Valtellina D.O.C.G.” è il primo passito rosso secco italiano che vanta la Denominazione di Origine Garantita. Sforzato di Valtellina 2001: The Valtellina is a very small wine-producing region in the mountains north of Milan, just south of the Alps that border Italy is just one of the 49 countries we cover on Vivino.com For a great wine, try Sforzato di Valtellina (U.V.). Foto di Alessandro Deriu scattate sabato 1° novembre 2014. Ultime notizie Cosa si pu� Watch Queue Queue. Valtellina - Italia . Discover and share your wine reviews with the Uviner community. Red, Still, Dry; Find Us. © 2021 The Wineandtravelitaly.com Team All rights reserved. 4.0/5 rating (2 votes) The characteristics of this wine derive from a particular production method. storiadeisordi.it Storia dei Sordi - Di tutto e di tutti circa il mondo della sordità Don Lucchinetti moriva nella sua casa di Mese l’8 gennaio 1935 di broncopolmonite. 6. Contact Valtellina includes the high valley of the Adda River and, along with the Mera valley, makes up the province of Sondrio. Le Sforzato di Valtellina, également connu sous le nom de Sfusat di Valtellina DOCG, est une zone viticole de la province de Sondrio, en Lombardia, produisant des vins de passifito à partir de raisins Nebbiolo rouges séchés. Ha gradazione alcolica minima di 14°. The Sforzato della Valtellina is a very little known Italian red wine, even amongst Italians, due to its very limited production. Son histoire du vin remonte aux Grecs d'Athènes. It offers complex aromas of sweet spices (licorice, cloves and cinnamon), stewed plums, prunes, and raisins. Vini Nino Negri Nino Negri rappresenta una delle maggiori realtà vitivinicole della Valtellina. Magasin spécialisé dans la vente d’alcools. Cantine Rivetti & Dell'Orco Srls. The Valtellina. Mamete Prevostini “Albareda” Sforzato di Valtellina 2015 (750ml/6) Lombardy — Italy. Any rotten or damaged berries must be removed as the drying process will only serve to concentrate their imperfections. Product specification wine la grazia sforzato di valtellina fiori di sparta 2015, on sale on wine shop xtrawine.com, leader in selling wines La Grazia Azienda Agricola. Salute e benessere sono di casa in Valtellina grazie ai numerosi impianti termali: dagli storici Bagni Vecchi agli eleganti Bagni Nuovi di Bormio, dalle Terme di Bormio alle Terme Bagni di Masino. The partially dried grapes are then briefly cold macerated and spontaneous fermentation is carried out in stainless steel tank. Storia; Prodotti; Contatti; Sforzato di Valtellina d.o.c.g. Alberto Rivetti; Catia Dell'Orco; Premi; News & Eventi . Nebbiolo est le seul cépage utilisé pour produire ce vin. 244 del 25.09.1968 - Approvato DOCG con D.M. The process is very similar to the process of the Amarone della … Ces raisins Nebbiolo sont localement connus comme Chiavennasca. Nino Negri Sfursat 5 Stelle, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Nino Negri Sfursat, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Conti Sertoli Salis Canua, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Aldo Rainoldi Fruttaio Ca'Rizzieri, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Nino Negri Sfursat 'Carlo Negri', Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Casa Vinicola Pietro Nera Sforzato di Valtellina DOCG, Lombardy, Italy, Triacca San Domenico, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Sandro Fay Ronco del Picchio, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Mamete Prevostini Albareda, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Aldo Rainoldi Sfursat, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Plozza Black Edition, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Mamete Prevostini Corte di Cama Sforzato di Valtellina DOCG, Lombardy, Italy, Plozza 'Passione Silveredition' Sforzato di Valtellina DOCG, Lombardy, Italy, Nino Negri Sfursat Swarovski Edition 5 Stelle, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Dirupi Vino Sbagliato, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Bettini Sfursat di Valtellina DOCG, Lombardy, Italy, Caven Messere Sforzato di Valtellina DOCG, Lombardy, Italy, Bettini Vigneti di Spina, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Rivetti & Lauro 'Sforzato dell'Orco', Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Tenuta Vinea Scersce 'Infinito', Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Alberto Marsetti Sfursat di Valtellina DOCG, Lombardy, Italy, Balgera Valtellina Sforzato DOCG, Lombardy, Italy, Cantina Menegola Pergiulio, Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, La Perla Marco Triacca 'Quattro Soli', Sforzato di Valtellina DOCG, Italy, Triacca 'Millesassi', Sforzato di Valtellina DOCG, Italy. The classic Sforzato di Valtellina wine is full bodied, high in alcohol and rich in flavor. Ils se marient bien avec les produits typiques de Valtellina tels que le Pizzoccheri, le Taragna polenta, le salami de Bresaola et le fromage de pâturage Bitto. 3 novembre 2014 - 08:33. Nino Negri, Sforzato di Valtellina “5 Stelle Sfursat” 2010 ($75/€50): a wonderful nose of aromatic herbs, spirited cherries, chocolate, vanilla and face powder. Philosophy No. È il frutto di una selezione They remain here for three or four months, each berry losing about 40 percent of its weight. 443 Park Avenue South Suite 501 New York, NY 10016. Selon les règles Dénomination d'Origine Contrôlée e Garantita, 90% de la Sforzato di Valtellinadoit venir de ce grand cépage. It is one of the country's many passito wines, made from partially dried grapes. How Wine-Searcher Works Sforzato di Valtellina DOCG. Lascia un commento Annulla risposta. Ces raisins Nebbiolo sont localement connus comme Chiavennasca. Lo Sforzato di Valtellina, per potersi definire tale, deve contenere almeno il 90% di uve Nebbiolo (che in queste zone viene chiamato anche Chiavennasca). Site Map After malolactic fermentation, the wine is transferred to used barrique (10% new) for a minimum of 3 years. Storia di un sogno. The Sfursat derives from a selection of the best Valtellina grapes subjected to natural drying, a process from which it also takes the name 'sforzato', to indicate the maturity of the fruit. Storie di un sogno; Facce da cantina. 1.888.242.1342 info@massanois.com. Ahoskatze gida: Ikasi Sforzato di Valtellina Italieran ahoskatzen natibu bezala. Les vins rouge rubis produits ici sont secs, corsés, riches en alcool et ont des arômes d’épices douces et de pruneaux, obtenus grâce au processus de séchage. Tra Italia e Svizzera, Tirano e la sua storia. Posteria del Rosso. La Valtellina è nota per essere una delle più estese aree vinicole terrazzata del mondo. Name * Email * Website. Watch Queue Queue Sforzato della Valtellina Vino DOCG originario della Valle dell’Adda, prodotto principalmente con uve del vitigno Nebbiolo. Office de tourisme. 0039 -031-3350068 Mobile 0039-335-6688743 Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. Fonte: GURI n. 106 del 09/05/2017 Sforzato di Valtellina Wine at Drinks&Co. sul Valtellina Superiore e sullo Sfursat (lo Sforzato valtellinese). Rainoldi Sfursat Fruttaio Ca Rizzieri () Production area of Sforzato della Valtellina DOCG: steep slopes on the banks of the Adda River in the Sondrio province-Lombardy (Italy) Vine selection : Nebbiolo, called Chiavennasca (90-100%) and local vines (pignola, tossola, prugnola), pinot nero, merlot (0-10%) Colour: brilliant red turning to maroon with age. I Love Tirano. Monument et lieu historique. Tel. The Cellar. Sforzato is in fact the result of making wine from grapes wich have been left to dry on mats until December-January so that the sugar content is concentrated and a special taste is developed. L'Hostaria Ristorante. © 2021 Wine-Searcher™ All rights reserved. È necessario abilitare JavaScript per vederlo. Most Popular Sforzato di Valtellina wines: the region, the grapes, the producers and the best prices for the wines. Region Lombardia. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Il colore rosso vivo tende al granata con l’invecchiamento; il sapore è asciutto, l’odore caratteristico. Page 2 of 2. Si ottiene dai migliori grappoli di uve nebbiolo, raccolti e selezionati all'interno dei vigneti di produzione del Valtellina Superiore e del Rosso di Valtellina, fatti appassire, in cassette o su graticci, in locali asciutti e ben areati detti “fruttai”. The telltale hint of tar and roses gives away the main ingredient. Only the best grapes are selected for Sforzato production. Min Temp 18 °C. A unique This translates as the "forcing of the grapes" – obtaining higher alcohol and greater sugar concentration by drying the grapes. Distribution. Sforzato or Sfursat of Valtellina is the first Italian dry red “passito ” that has the DOCG denomination (Garanted and Controlled Designation of Origin) obtained in 2003 after a laborious process that has involved the producers. Sforzato di Valtellina en itzulpena gazteleraz Size cl.75. Restaurant. See also our regional Valtellina page. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati. Trade Évènement. Les vins rouge rubis produits ici sont secs, corsés, riches en alcool et ont des arômes d’épices douces et de … 11.08.1968, G.U. Many translated example sentences containing "sforzato" – English-Italian dictionary and search engine for English translations. This turns juice into something more like a sweet syrup. This brings it very much in line with Veneto's famed Amarone della Valpolicella. Area Valtellina. After fermentation, the wine spends two years maturing in both barrel and bottle. Sesterzio Sforzato di Valtellina This vintage rates better than any other year for this wine (2013 Vintage) Popular among Vivino users. È sepolto nella chiesa dello stesso istituto. Amélioration de l’habitat. Max Temp 20 °C. Here vineyards are only cultivated along steep slopes, clinging to the rocks and supported by small walls, at an height of about 1000 metres, in a challenging environment for the local vine growers. The result is a rich, full-bodied red with intense concentration and an alcohol content of around 14.5 percent. The resulting wine is particularly robust and alcoholic and is produced only in the most favorable years and in limited quantities, a real jewel for enthusiasts! Condividi. Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. In this wine region, Nebbiolo is called Chiavennasca. The term Sforzato (or Sfursat) is derived from the traditional method of (s)forzatura delle uve. Nel 1976 è stato fondato il Consorzio per la Tutela dei Vini della Valtellina e da quasi vent’anni rappresenta pressoché tutte le aziende vinicole della provincia di Sondrio ed è l’unico consorzio italiano a vantare due D.O.C.G. -Vigneti di Spina . Red, Still, Dry; Mamete Prevostini “Corte di Cama” Sforzato di Valtellina 2016 (750ml/6) Lombardy — Italy. Sforzato in Italian means "forced", and in this case it means Nebbiolo grapes harvested and then let drying for about 3 months to eliminate the water and concentrate the fruit, to enhance its aromas and flavours. 19.03.2003, G.U. Consorzio Turistico Media Valtellina - Tirano. Visita Tirano. Le Sforzato di Valtellina, également connu sous le nom de Sfusat di Valtellina DOCG, est une zone viticole de la province de Sondrio, en Lombardia, produisant des vins de passifito à partir de raisins Nebbiolo rouges séchés. This video is unavailable. Some winemakers have recently introduced smaller oak barrels to the process, leading to even more depth and complexity in these wines. Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. please see. ABV 16%. C'est là que le Sforzato di ValtellinaDénomination d'Origine Contrôlée e Garantita - DOCG - vient.